Wat doe je over een jaar? Precies deze dag, maar dan over een jaar. Deze vraag lijkt simpeler dan je denkt, de wereld houdt er namelijk mee op, misschien over een jaar, misschien eerder. Apocalyps! Er is geen subtiele manier om dit te brengen, dus dit is ook geen poging tot subtiliteit. Het is waar, want er zijn allerlei geavanceerde beschavingen en personen die cryptische tekens hebben achtergelaten die laten zien wanneer het einde van de wereld plaatsvindt. En driewerf hoera, laat dat nou volgend jaar zijn, 21 december 2012. Hierbij een paar woorden, ter ondersteuning, zo je wilt.

There will be a great shedding of blood

Heaven will appear unjust

Both on land and sea and in the air

Cults, famine, kingdoms, plagues, confusion

(Nostradamus)

Dit is niet de eerste de beste Tina horoscoop, dit is serieuze ontlasting. Maar ontlasting is het en in wezen blijft het een horoscoop. De frase hierboven is een stuk uit het ‘verloren boek’ van Nostradamus, dat allerlei profetieën bevat over het einde der tijden in de vorm van cryptische kwatrijnen en symbolische tekeningen. En als je nagaat: cults, honger, koninkrijken, plagen, verwarring. Jackpot! Het klopt precies. Gelukkig klopt dit ongeveer altijd precies.

Vooruit, Nostradamus lijkt misschien een beetje een halve sok, maar hij zoog het niet allemaal uit zijn welgevormde duim. Jaren van studie en vlijt hebben hem tot zijn profetieën gebracht, en de reden dat de verzen zo cryptisch zijn, is dat profeten die het einde van de wereld voorspelden in die tijd (eerste helft 16e eeuw) het gevaar liepen om vervolgd te worden. Ook was de kennis van de Apocalyps gevaarlijk en de profeten vreesden dat chaos zou ontstaan wanneer deze kennis in de openbaarheid zou komen. Nostradamus is dus een buitengewoon slimme man, maar moeten we één slimme man geloven? Nee toch! Naast profeet en enorm slim, was Nostradamus natuurlijk ook gewoon een mens, en mensen maken nou eenmaal foutjes. Hij voorspelde dat in 1999 een grote koning van terreur uit de lucht zou vallen en de koning van de Mongolen weer zou opstaan. Blurp, oeps.

Niet getreurd, velen geloven dat de Egyptenaren ook van het einde der tijden wisten, evenals de alchemisten, tempeliers en ander gespuis dat in meerdere complotten over de hele wereld bijrolletjes speelde. Maar de grootste bron van legitimiteit komt van de Maya’s. Deze bizar geavanceerde Zuid-Amerikanen maakten hun bouwwerken zorgvuldig volgens de sterren en de beelden die ze in de sterrenhemel zagen. Hun astronomie was vergevorderd en zonder telescoop of andere moderne middelen, hadden ze een diep begrip van de sterren en het heelal. Ze deelden hun jaren, tijdperken en hun hele beschaving in aan de hand van de sterren. Er wordt dus beweerd dat de Maya’s toekomstvoorspellingen deden aan de hand van de sterren. Het einde van een tijdperk, of telling, van de Maya’s hangt volgens zwartgalligen onder ons samen met rampen en een Apocalyps. Wat er feitelijk gebeurt, is dat er een Mayatijdperk eindigt, dus eigenlijk is dat het einde van een kalender. Wat doe je dan? Je koopt een nieuwe, of je gaat Chinees halen.

Maar is dit alles? Nee! Al in 2009 kwamen vroege vogels van het wetenschappelijke tijdschrift NWT erachter dat er misschien iets fout is gegaan met de berekening, maar vooral met de vertaling vanuit het Maya-taaltje naar gewone mensentaal. Dit ging eigenlijk al vrij vroeg verkeerd, toen de Spanjaarden allerlei Maya-documenten verbrandden. Dat is natuurlijk nooit handig. Daarna waren er alleen nog in steen gebeitelde aanwijzingen. Deze aanwijzingen werden met moeite vertaald en omgezet naar GMT (Greenwich Mean Time). Hierin zijn fouten gemaakt, aldus een Duitse aardwetenschapper, genaamd Andreas Fuls (NRC, 26 okt. 2009). Als de wereld vergaat op het verstrijken van de Maya-kalender, dan gebeurt dat in 2220, niet in 2012. Jammer, dat wordt nog even wachten, van de Maya’s moeten we het niet hebben dus.

Maar we hebben Nostradamus nog. Volgens hem vinden in 2012 drie grote eclipsen plaats. Een zonsverduistering, een verduistering waarbij Venus voor de zon door gaat, en het moment waarop de zon in het centrum van de melkweg staat. Dit heet volgens de kenners een ‘Dark Rift’ en het betekent vooral dat we moeten oppassen. Er kan vanalles gaan gebeuren namelijk! Een gebeurtenis waar je echt bang voor kan zijn is het verschuiven van de polen van de aarde. De magnetische Zuid- en Noordpool wisselen om, met allerlei mogelijke desastreuze gevolgen van dien. Verder kan het zo zijn dat er een massa-uitroeiing plaats gaat vinden waar de dinosaurussen niet meer over mee kunnen praten. Volgens dezelfde kenners zijn er in de geschiedenis van de aarde vijf zulke massa-uitroeiingen geweest en de zesde zou dan samenvallen met deze uitzonderlijke sterrenhemel. ‘It is the time of cataclisms, it is the time of destruction’ (Aldus een kenner in Lost Book of Nostradamus, www.history.com).

Nu is er een bepaalde tak van deze eindtijdwetenschappen die zich niet bezigt met het verstrooid naar de sterren staren. Deze tak baseert zich op échte bronnen, die niks met horoscopen te maken hebben. Welkom in de wondere wereld van het pre- en postmillenialisme, voordat deze wereld ook vergaat. Deze groeperingen, takken van het Protestantisme met een legio aan verschillende namen, gaan ervan uit dat de ‘Second Coming of Christ’ in deze tijd zal komen. We hebben dus kans om Jezus tegen te komen, voordat we eraan gaan. Maar dit is niet het enige, er worden verschillende fases onderscheiden en gebeurtenissen beschreven. En dit alles staat geschreven, hoewel elke groepering het geschrevene anders leest natuurlijk.

Een vaak voorkomende opvatting is dat er een Antichrist op komt, die volkeren verenigt en oorlog voert met de Christenen en het Christelijke geloof. Een tijd van ‘Beproeving’ zal komen, waarin mensen op hun geloof getest worden. Sommigen geloven in een ter hemel opneming van aanhangers van het ‘enige echte en ware geloof’, nog  voordat deze vervelende tijd aanbreekt. Je zou kunnen zeggen dat het dan maar afwachten is, maar niets is minder waar, het is namelijk veel leuker als je weet waar je aan toe bent. En door goed op te letten kom je daar achter.

Verschillende gebeurtenissen in de wereld  vormen signalen die, mits goed geïnterpreteerd door de juiste personen, het einde der tijden inluiden. Deze signalen kunnen van alles zijn, zo wordt de vorming van de Europese Unie gezien als het werk van de Anti-Christ. In apocalyptische films, maar dan vooral in de Amerikaanse B-sectie van dit genre, wordt de Anti-Christ vaak vertolkt door een Europeaan, en bij voorkeur eentje met een oosters accent, Roemeens misschien. De EU is dus voor verschillende millenialistische Amerikanen een bron van wantrouwen. Gelukkig zijn het er maar een paar, hoor ik je denken, ja vast. In Amerika is alles groot. De extreme protestantse groeperingen zijn inmiddels zodanig groot dat presidentskandidaten er rekening mee houden tijdens de verkiezingen. Maar laten we nou niet bij de pakken neerzitten. Er schuilt iets moois in het einde der tijden.

Zo zijn er prachtige films geproduceerd rondom dit thema, met geweldige budgetten voor de special effects. Dit is goed voor de werkgelegenheid rondom Hollywood en dat weerhoudt de filmmakers ervan om een ander thema te verminken met een plot over een gescheiden gezin met kind. Ja dit is flauw. Het mooie aan de Apocalyps is dat het een reden is om naar je eigen manier van leven te kijken. Stel dat het waar is, stel je hebt nog een jaar vanaf nu. Dit betekent dat je van elke dag van dit laatste jaar nog precies één exemplaar hebt. Ga eens even bewust doen dan. Zo, genoeg moraal.

We kunnen wachten op de eindtijd, we kunnen proberen om signalen te interpreteren en om ons te verkneukelen over onze kennis. We kunnen met groot vernuft een boek schrijven, of geld eraan verdienen met een film. We kunnen bang zijn, blij zijn of beiden. Het baat niet. Helaas is er niet een ‘bad guy’ die de wereld wil vernietigen voor een smak geld, en helaas bezigt James Bond zich de laatste tijd ook niet meer met het redden van de wereld. Ik raad je aan om een paar vrienden te maken onder mensen die het ‘ware geloof’ aanhangen. Mocht er iemand verdwijnen op miraculeuze wijze, dan is dat een teken. Houd ook de televisieprogramma’s ‘Vermist’ en ‘Opsporing verzocht’ in de gaten, voor ontspoorde sektes of verdwenen religieuze leiders. Verder valt er weinig te doen. Voor je het weet, is de wereld al ten einde en heb je dat weer gemist.

Om te eindigen met een vrolijke noot: de wereld is vanaf de laatste helft van de twintigste eeuw al minstens 20 keer ten onder gegaan. Door UFO’s, overstromingen, aardbevingen, de millennium bug, ga maar door. Een typisch gevalletje apocalyptiek is de Amerikaanse Harold Camping. Deze man voorspelde dat de wereld zou eindigen op 21 mei 2011. Toen dit niet gebeurde verklaarde de profeet dat het ging om een spirituele dag des oordeels en dat de wereld pas echt fysiek zou ondergaan op 21 oktober 2011. Helaas. Hij kondigde zijn ontslag aan en nam verantwoordelijkheid voor zijn falen. Zo kan het ook. Één ding is zeker: zolang er mensen zijn die het einde van de wereld voorspellen, is er nog niets veranderd. Fijn.

Inspiratie, altijd heuglijk; een kleine greep:

http://www.21december2012.nl/

www.ronaldweinland.com

www.ijstijd.com

www.the-end.com

0