“Music expresses that which cannot be said and on which it is impossible to be silent” – Victor Hugo

Je wilt dat anderen luisteren naar jouw muziek. Zoals jij ernaar luistert. Je wil dat het losmaakt en raakt, op de manier zoals dit bij jou gebeurt. Maar hoe breng je muziek over het zodat dezelfde indruk maakt op een ander? Daar heb je woorden voor nodig.
Alleen: hoe kan je muziek uitdrukken in woorden? Muziek is er om even geen woorden te gebruiken.

Ik houd zoveel mogelijk mijn mond en raad de beste nummers aan. Om écht naar te luisteren en vaker dan één enkele keer. Is mijn muziek de jouwe niet? So be it. Maar het is goed. En niet zo’n beetje ook!

1. Fleetwood Mac – Oh Well I & II
Het beste nummer ooit, der ooitheden. De intro, de gitaren, zelf het klingen op de koebel! Dit nummer creëert een illusie (of misschien een herinnering?): windkracht 7, zeilen vol uit en zo hoog mogelijk aan de wind. Met 13,5 knoop klap je van het hoogste punt van de golf, zo de diepte in. Je vangt de ene plens water na de andere. En dan opeens, ben je de storm uit. Gaat de zon schijnen. En vraag je je af hoe de zee ooit zo onheilspellend had kunnen zijn. In de verte zie je de havenmonding, over een uur loop je binnen.

2. Golden Earring – Need Her
Het gaat mij om de uitvoering als op het album Naked Truth III. Mijn tweede lievelings. Een stuk Haagsche trots. Deze oude mannen die nog dagelijks staan te meppen op hun gitaren. En blèren in hun microfoon alsof hun stembanden nog jong zijn en onverziekt door drank en rook. Fantastisch!

3. Led Zeppelin – Dazed and Confused
De zware bass die in een soort serene rust wordt aangeslagen, waarna de volgende gitaar erin komt: blijft miemelen en hoog meezingt. Hierop wordt de ontmoedigende tekst erin geschald. Het gebed zonder eind om een wijf. Het drumstel dat knetterhard aangeeft ook aanwezig te zijn. En zo duurt dit nummer, door wanhoop gedreven.

De volgende nummers hebben geen vaste volgorde maar horen zeker thuis in deze lijst!
Philip Glass – Metamorphosis 1 t/m 5
Kings of Leon – Be Somebody
Tom Waits – New Coat of Paint
Red Hot Chili Peppers – Hard to concentrate

Geen vrouwen in deze lijst. Inderdaad! Anouk, Janis Joplin en Beth Hart zijn ontzettend goed. Maar eerlijk is eerlijk: de stem van een vent is gewoon beter.

3

3 thoughts on “LASpeellijst: Top7 a RoRo

  1. emma 7 jaar ago

    ANTI-FEMINISITSCH!!! KANNIE HE!!!!! ik wil een lijst maken van vrouwen, wel zonder Anouk 🙁