Intellectueel Reisje met SympLAS naar Bonn

Sinds vorig jaar is Atlas een reis rijker: de intellectuele trip van SympLAS!

Dat was de eerste zin van de aankondiging van de reis van dit jaar. De reis naar Brussel, met onder andere het Europese parlement was niets anders dan geslaagd. Dit jaar zouden de Atlassers zich laten brengen naar Bonn, de vroegere hoofdstad van West-Duitsland.

SympLAS heeft het voor elkaar gekregen om een programma in elkaar te zetten dat niet alleen alfagericht is, maar ook bèta- én gamma-. Op 12 Maart was het zo ver: met 23 man in de trein naar Bonn, via Eindhoven, Venlo en Düsseldorf.

Aangekomen in de stad was het eerst tijd voor ons eerste Duitse biertje, waarna wij verwacht zouden worden in het Koenig museum, het museum van een vooraanstaand onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. Wij werden welkom geheten en rondgeleid door een dame die eerder haar PhD heeft gehaald met onderzoek bij dit instituut. Haar onderzoek ging onder andere over de voortplanting van slangen en de rol van hun geslachtsdelen hierin. Het blijkt namelijk dat slangen die niet dicht bij elkaar uit de buurt komen, zich ook niet met elkaar kunnen voortplanten. Het museum bleek niet alleen informatief vanwege zijn grote verzamelingen van vrijwel alle diersoorten, het gebouw waar het museum zich in bevindt heeft ook een grote historische betekenis voor Duitsland. De eerste grondwetten na WOII zijn in de grote zaal op de begane grond van het museum opgesteld. Er waren op dat moment al wel opgezette dieren aanwezig, waaronder een giraffe. De giraffe heeft alle gesprekken tussen de onderhandelende partijen meegekregen, en staat nu nogsteeds zwijgend in de grote hal op de begane grond van het museum. De giraffe is inmiddels iconisch.   

Na de interessante rondleiding door meerdere tentoonstellingen in het museum werd het tijd om onze bagage naar het hostel te brengen. De kamers werden verdeeld en iedereen vloog vrij snel uit naar de verschillende Bier stubes, Imbiss en andere typisch Duitse eetgelegenheden waar wij heerlijk hebben gegeten om een goede bodem te leggen voor een avond in Der Stechel, de beste Duitse kroeg van heel Bonn.

Een aantal van ons heeft het laat gemaakt, en kon dan ook amper genieten van het meer dan lekkere en super uitgebreide ontbijt dat het hostel de volgende ochtend klaar had staan. Er kon gekozen worden uit meerdere warme broodjes, beleg, lekkere koffie, apfselschorle, thee, vleeswaren, kaas, ontbijtgranen… Werkelijk alles stond voor ons gedekt. We konden wederom een goede bodem leggen voor de rest van de dag.

De volgende activiteit was een audiotour in het Haus der Geschichte, een prachtig museum over de moderne geschiedenis van Duitsland. De tijdlijn begon bij 1944 en eindigde bij de Europese kwesties die Duitsland heden ten dage bezig houden. Het was een zeer uitgebreid en interessant museum, en zeker meer dan de moeite waard om nog eens terug te komen. Met één bezoek is het onmogelijk dit museum volledig te hebben gezien.

Na deze tweede intellectuele activiteit was het tijd om op eigen gelegenheid de stad nog te bekijken. De groep heeft zich opgesplitst, waar een aantal met de metro naar het centrum is gegaan en een andere groep een wandeling heeft gemaakt langs de Rijn en de prachtige Universiteit van Bonn.

Gewapend met een currywurst en echte Duitse frietjes met paprikapoeder is de groep vervolgens weer richting de trein vertrokken om met een hartstikke gezellige reis om 20.00 uur ‘s avonds weer terug te komen in Utrecht.

10255001_1028530143857656_9036813176519195982_n

 

Es war sehr Schön!!

Liebe Gruss SympLAS

0