Cursusrecensie

Ideologieen in de 19e en 20e eeuw

Discipline: Geschiedenis (niveau 5)
Gevolgd: 2018-2019, blok 2
Osiris: GE2V14002

Hoe was de inhoud van de cursus?

Kijk het gaat over ideologieën wat niet klinkt als het meest sexy onderwerp, maar laat je niet misleiden: deze cursus is top. Ons huidige economisch systeem bestaat uit het gedachtegoed van filosofen en denkers uit de 19e en 20e eeuw. Alle politieke stromingen hebben hun fundamenten gestoeld in ideologieën. Dus wil je goed snappen wat het verschil is tussen een neo-liberaal en een klassieke liberaal, dan ben je aan het juiste adres. Of tussen een socialist en sociaal-democraat. Ik kan sinds deze cursus ook uitleggen waarom Wilders een racist is en geen fascist en waarom Baudet wel degelijk fascist is.

Hoe was de kwaliteit?

Wat zou je een student die deze cursus overweegt vertellen?

In de cursus is het de bedoeling om een bronkritiek te schrijven over een originele bron. Wat een typisch geschiedkundige methode is wat ons LASsers vreemd is. Probeer op tijd uit te zoeken hoe je een bronkritiek moet uitwerken en kies daarnaast ook een goede bron. Ik had uiteindelijk een boek van Rosa Luxemburg gekozen wat te economisch bleek te zijn, waarna ik die halsoverkop had aangepast naar een ander boek. Dus wees daar op tijd bij.

Anders nog iets?

Als ik mij niet vergis is deze cursus opgeheven en is het verandert in 'Blauwdrukken voor de moderne samenleving' wat er heel erg op lijkt. Dus die zal ik dus gaan volgen. Zelfde docent, zelfde kleinschalige opzet. Alleen maar chill.

Terug naar overzicht