Cursusrecensie

De Mens en Zijn Plaats in de Natuurlijke Orde: een Historische Inleiding

Discipline: Filosofie (niveau 4)
Gevolgd: 2016-2017, blok 1
Osiris: FI3V19012

Hoe was de inhoud van de cursus?

Dit was het eerste vak van het verdiepingspakket Wat is de mens? voor de hoofdrichtingen Filosofie en Filosofie, politiek en maatschappij. De cursusinhoud is erg interessant en varieert van de klassieke werken (Aristoteles, Plato) tot de minder bekende werken in de geschiedenis van de filosofie (e.g. Cuguano, Pizzi). De docent, Chris Meyns (in mijn jaar), besteedt veel aandacht aan het introduceren van onderbelichte deelthema's zoals bijvoorbeeld Afrikaanse filosofie of vrouwelijke denkers.

Hoe was de kwaliteit?

Wat zou je een student die deze cursus overweegt vertellen?

Een erg leuk vak als je interesse hebt in de geschiedenis van het denken over de mens. Wat is de plaats van de mens in de natuur? Zijn er verschillen tussen mensen, en tussen wie dan? En wat zeggen bepaalde theorieën in een bepaalde historische context over de implicaties die dit heeft voor de mens?Het vak is filosofisch, maar prima te doen voor mensen die een wat minder goede basis hebben in filosofie. Ik denk dat dit vak, naast voor filosofen, interessant kan zijn voor bijvoorbeeld antropologen, biologen, historici, sociologen en psychologen. Het thema is interessant en je kunt je eigen draai geven aan het eind-essay dat je moet schrijven.

Anders nog iets?

Je kunt dit vak ook op niveau 2 volgen in plaats van niveau 3. De opdrachten die je dan moet volgen zijn minder zwaar en er is minder verplichte literatuur.

Terug naar overzicht