Verveling zou niet moeten bestaan. Het voegt geen positieve ervaringen toe aan de dag en zorgt juist voor ontevredenheid. Niettemin neemt verveling voor velen een grote plek in het leven. Is het een vrijetijdsbesteding geworden? I don’t know. (Foto Raul Lieberwirth)

Als men zich verveelt dan doet men iets wat nutteloos is of doet überhaupt niks, in beide gevallen geeft het geen voldoening. In feite is er niks mis met niets doen. Integendeel, in mijn ogen is het essentieel om niet de hele tijd bezig te zijn en juist momenten van rust te vinden. Alleen worden deze rustmomenten door mensen zelf bestempeld als ‘verveling’, terwijl ze ‘t juist zouden moeten waarderen dat ze op dat moment niks moeten!

Willen
Tegenwoordig vinden mensen dat ze van alles moeten. Ik moet boodschappen doen, ik moet gaan slapen, ik moet Henk bellen, ik moet.. ik moet.. ik moet.. Fout. Jij wílt. Je wílt boodschappen doen, omdat je wilt eten. Het moet van niemand. Je wilt slapen, want je bent moe. En Henk hoef je echt niet te bellen als je dat niet wilt. Uiteindelijk ben jij de enige aan wie je zelf verantwoording moet afleggen. Als je er ontevreden mee bent, is het je eigen schuld. Soms lijkt het alsof je iets moet, maar dat komt doordat je iets omwille van een hoger doel doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leren van een tentamen (als je er geen zin in hebt) om een vak te halen.

Festina lente
Verveling heeft men dus voornamelijk aan zichzelf te danken. Er valt wel een heleboel tegen te doen. Houd jezelf bezig, weest creatief, stel hogere doelen, zit niet stil! Dit is de actieve manier om verveling tegen te gaan. Maar er is ook een tweede manier die nauwelijks moeite kost, namelijk het uit je hoofd zetten dat je je verveelt. Geniet van het moment, het moment waarop je even geen verplichtingen hebt of er ten minste niet aan denkt. Probeer nergens aan te denken en je bewust te worden van je ademhaling. Let wel: dit is voor gevorderden.

Als je denkt: “Waar gaat dit in godsnaam over?”. Inderdaad. Waar gaat het eigenlijk allemaal over? Up to you.

0