Beste student,

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 november organiseert de UU de bachelorvoorlichtingdagen. Ik ben op zoek naar 6 meerderejaarsstudenten (twee alfa’s, twee beta’s en twee gamma’s) die het leuk vinden om te helpen bij de voorlichting van LAS. Tijdens deze dagen zijn er twee werkzaamheden: de Informatiemarkt en StandUp Science. Er zullen twee pools worden gemaakt, elk bestaande uit 3 studenten (een alfa, een beta en een gamma). De ene pool zal vrijdag op de Informatiemarkt staan en zaterdag de StandUp Science doen. De andere pool doet precies het omgekeerde.

Informatiemarkt
In de hal van Drift 21 hebben alle opleidingen van Geesteswetenschappen een tafeltje waar geintereseerden wat informatie kunnen krijgen over de opleiding. Er zullen wat informatiebrochures liggen en misschien wat tijdschriften van Globalisering of Interdisciplinaire Sluitstukken ter illustratie. Jouw taak is om informatie te geven over LAS en vragen te beantwoorden van bezoekers. Je kunt scholieren ook wijzen op de voorlichtingsrondes die worden georganiseerd door LAS. De informatiemarkt duurt van 10 tot 16 uur maar waarschijnlijk moet je om 9 uur aanwezig te zijn om op te bouwen. Je krijgt voor alle uren die je werkt betaald.

StandUp Science
StandUp Science is een deel van de voorlichtinsrondes die LAS organiseert. Per dag zullen er twee rondes zijn: van 11 tot 12 uur en van 13 tot 14 uur. Tussen 12 en 13 uur is er tijd om te lunchen en vragen van scholieren en ouders te beantwoorden. Een voorlichtingsronde bestaat uit twee delen: een praatje over LAS gegeven door Ria/Frank en StandUp Science.

Het idee van StandUp Science is dat er 3 studenten (alfa, beta en gamma) samen een krantenartikel of een onderwerp dat het publiek voorstel, bespreken. Bijvoorbeeld, het ondwerp is ‘demonstraties tegen kernenergie’. De 3 studenten komen om de beurt aan het woord om te vertellen hoe dat onderwerp past binnen hun discipline. Een alfa zou bv. iets kunnen zeggen over hoe de politiek en de media invloed hebben op het beeld dat het volk van kernenergie heeft. Een beta zou iets kunnen zeggen over de verbeterde veiligheid van kerncentrales, de noodzaak van kernenergie, het opslaan van radioactief afval etc. De gamma-student kan iets zeggen over economische voordelen van kernenergie of hoe sociale processen van invloed zijn bij demonstraties.
Dit is slechts een voorbeeld, de onderwerpen kunnen erg uiteenlopen. Het is dus belangrijk om goed zicht te hebben op het wetenschapsgebied (alfa, beta, gamma) waar jouw hoofdrichting toe behoort en snel te kunnen denken over hoe een onderwerp relevant daarin is. Aangezien je niet alleen je hoofdrichting, maar alle vakgebieden binnen het wetenschapsgebied representeert, zou het leuk zijn als je niet alleen je eigen hoofdrichting betrekt in je antwoord maar ook andere disciplines.

Meestal wordt er een onderwerp van tevoren voorbereid en kan daarna het publiek een voorstel doen voor een onderwerp doen. Het is dus voor een deel ook improvisatie. StandUp Science zou moeten aantonen dat onderwerpen die op het eerste gezicht duidelijk disciplinair zijn, eigenlijk aspecten van allerlei disciplines in zich hebben. StandUp Science is slechts een deel van een voorlichtingsronde en zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Ondertussen kun je luisteren naar de voorlichting, vragen beantwoorden van scholieren en hun ouders en eventueel meehelpen met koffie en thee schenken.

Samenvattend:
– Tijdstip: 25 en 26 oktober, van 9 tot 16 uur voor de Informatiemarkt; van 10 tot 14 voor StandUp Science.
– Locatie: Drift 21 en een andere zaal in de binnenstad
– Werkzaamheden: één dag op de Informatiemarkt, één dag StandUp Science
– Vergoeding: voor de dag op de Informatiemarkt krijg je 8 euro per uur betaald, voor de dag StandUp Science krijg je boekenbonnen als vergoeding. Voor beide dagen krijg je een lunchpakketje.

Ben jij op allebei de dagen beschikbaar en je wil zowel meehelpen met de Informatiemarkt als StandUp Science, stuur dan een mail met je naam, je contactgegevens en je hoofdrichting naar E.Klaassen@students.uu.nl. Alvast bedankt voor jullie inzet!

Groeten,
Emma Klaassen (coordinator van het LAS-Infoteam)

0