Half negen ‘s ochtends, met een brak hoofd, m’n ogen en hersens nog half in slaap, alcohol die nog door mn bloedbanen stroomt en een outfit aan waar de walmen van drank en rook vanaf komen. Ja wat was het weer gezellig gisterenavond. Heel leuk hoor die avonden, alleen die ochtenden zijn iets minder. Na ergens weer random wezen crashen, want die kamer in hartje Utrecht is blijkbaar niet voor iedereen weggelegd, ben ik op weg naar college. Want je weet wat ze zeggen: “Bij nacht een man, bij dag een man”. Bier of geen bier, ik dwing mezelf om naar college te gaan, wat een verantwoordelijke studente ben ik ook. Onderweg kom ik vele medestudenten tegen waarvan ik altijd denk: “Ja, jij weet wat ik gisteren gedaan heb”, en draai dan ook een beetje beschaamd weg in de bus. Die walm van alcohol hoeft niet iedereen te ruiken. Mijn persoonlijke alcohol-walk of shame. Waarom doe ik dit telkens? Alcohol, wat is het waard? Als je te lang doorgaat voel je je alleen maar belabberd en de dag erna sowieso. Trieste zaak dit, ik drink vanaf nu nooit meer alcohol!

Onderweg kom ik lagere schoolkinderen op de fiets tegen met hun vader of moeder. Pratend over de dag die komen gaat gaan ze vol energie en met een grote glimlach op naar school, zodat ze groot en geleerd worden. Wat is dit? Het liefst zou ik mezelf voor hun fiets willen gooien en zeggen: “NEE STOP! Ga niet naar school, word niet groot! Daar is niets aan: alleen maar verantwoordelijkheden, prestaties die van je verwacht worden, en je leven vergooien aan het studentenbier. Doe het niet! Blijf lekker klein en care-free in de speeltuin spelen”.

Tien voor negen, hè hè eindelijk op school. Ik ga zitten en laat mn hoofd zakken op de tafel: al snel hoor ik meerdere mensen binnendruppelen, van wie ook het hoofd op tafel valt. En opeens weet ik weer waar dit allemaal voor nodig was. Naast mij liggen minstens 5 Lassers hun kater te onderdrukken. Opeens komen de mooie herinneringen van gisterenavond weer boven: dansen, sjansen, bieries, maar vooral: veel lol. Ik heb nog nooit zulke bier zuipende, liefdevolle, dansende, sfeervolle, lachwekkende, fotogeile, vage, leuke, boybandachtige, geweldige, vergetende, dronken, geniale avonden gehad als hier met al die Lassers. Acohol is waarschijnlijk toch niet zo slecht als ik dacht, en student zijn: pfff, de mooiste tijd van m’n leven!

0