Dag lieve mede huismussen en Atlassers,

 

Nu de herfst weer voor de deur staat en het zomerse weer ons heeft verlaten merk ik dat ik weer langzaam in een ritme begin te vallen. Begrijp me niet verkeerd ik ben dol op de lange fijne zomerdagen, maar als echte winterbaby smacht ik naar de donkere dagen met koude wandelingen door een dor en schemerig landschap om vervolgens op te warmen met een chocomel een paar warme sokken en een goede film of boek. De herfst en wintermaanden zijn voor mij een periode waarin mijn innerlijke huismus kan uitvliegen (of juist eigenlijk het nest niet hoeft te verlaten). De lange nachten en het koudere weer zorgen ervoor dat ik er meer behoefte aan heb om op te laden na een dag hard werken of studeren, en hoewel ik dat eerst altijd erg vervelend vond (want ja, we moeten nog zoveel doen) geef ik er de laatste tijd graag aan toe. Daarnaast kost deze tijd heel veel energie (ja ik ga het even over corona hebben maar ik beloof dat het niet te lang zal zijn), ik merk dat ik het moeilijk vind om het nieuws te kijken en sla zware onderwerpen liever over. Ik vind het lastig om niet constant in mijn hoofd bezig te zijn met de nieuwe situatie en ook hier verlies ik veel energie aan. Soms heb ik het gevoel dat alles zo snel gaat, er zijn momenten dat ik bij mezelf denk “alleen even deze week doorkomen Lot, daarna is er weer wat rust”. Voor je het weet is er dan ineens een week voorbij en heb je geen enkel moment écht meegemaakt omdat je er maar snel vanaf wilt zijn. Eigenlijk baal ik dan heel erg van mezelf, hoe stom is het om met je hoofd al naar de volgende week te leven. Daarom heb ik mezelf wat voorgenomen (noem het een nieuwschooljaarsresolutie), ik ga meer momentjes voor mezelf inplannen zodat mijn weken niet betekenisloos voorbij vliegen. Door af en toe in mijn week even stil te staan en te reflecteren ben ik erachter gekomen dat ik de volgende dingen heel erg fijn vind om te doen in de herfst en winter:

 

 

  1. Mijn favoriete moment is en blijft een wandeling in de kou. Ideaal is wanneer het heel koud is maar de zon toch schijnt en je dik ingepakt met rode wangetjes de natuur in kan trekken. Maar zelfs als de zon niet schijnt en het regent vind ik het stiekem ook heel gezellig om naar buiten te gaan. Je krijgt er energie van, de winterkou is één van de beste geuren ooit (mede winterlovers kunnen hun liefde hiervoor uiten door te mailen naar secretaris@usatlas.nl) en met goed gezelschap is het altijd een feestje. Ook leuk is om ondertussen wat dennenappels op te rapen, vroeger trok ik er met mijn broertje graag op uit om onze openhaard te kunnen voorzien van het best brandende (en best ruikende) haardvuurtje dat er bestaat. Wanneer je teentjes als bevroren zieltjes in je schoenen bewegen is het tijd om naar binnen te gaan en heerlijk op te warmen onder het genot van een warme chocomel (voor mij met baileys, uiteraard alleen om warm te worden).
  2. Daarnaast betekent regen of slecht weer marathon tijd! Als filmstudent heb ik een eeuwig lopende filmlijst en op regenachtige dagen betekent dat dan ook dat er een poging gedaan wordt om deze helemaal af te werken (tips voor welke films of series bovenaan mijn lijst moeten staan kunnen gemaild worden naar secretaris@usatlas.nl). Al moet ik bekennen dat the office voor de zevende keer van begin tot einde afspelen ook iets is waar ik me vaak schuldig aan maak.
  3. Ik vind koken erg leuk als ik er tijd voor heb en daarom sta ik graag een middag in de keuken om een heerlijke warme maaltijd te maken (die vervolgens binnen 10 minuten naar binnen wordt geschoven door de hongerige bewoners van mijn studentenhuis).
  4. Ik heb altijd wel 30 dingen in mijn hoofd die ik graag wil leren maar less is more dus focus ik me de laatste tijd op dingen die ik veel gedaan heb vroeger maar de laatste tijd niet meer heb bijgehouden. Zo pingel ik af en toe weer wat op de piano en heb ik mezelf voorgenomen om elke avond een hoofdstuk uit een boek te lezen.

 

Dit is maar een klein gedeelte van de lijst en sommige dingen zijn misschien wat cliché. Ik denk dat wat ik probeer te zeggen is dat het oké is om een beetje af te remmen af en toe. We gaan soms best wel snel en helemaal in een tijd als deze is onze mentale en fysieke gezondheid erg belangrijk. Zoek ontspanning en rust waar nodig en weet dat het niet erg is om ook af en toe nee te zeggen. Voor vragen, uitraaswandelingetjes of gewoon even een gezellig kletsmomentje mag je me natuurlijk altijd mailen (nog een keer schaamteloos mijn email: secretaris@usatlas.nl) of appen.

 

Zorg goed voor jezelf en elkaar, kusjes Lotte.

 

0