2 jaar terug toen corona nog helemaal niet in beeld was deed ik op de Atlaskamer een confession in de Atlas Confessionsdoos van KLASsepost. De Confession luidde; “Kerst is een kapitalistisch kutfeest”. Later verscheen deze confession daadwerkelijk in een LASpost uitgave. Nu, twee jaar later, vind ik de toon en de stelligheid van de confession wat ver gaan, maar ik sta nog volledig achter de strekking.

Kerst maar ook sinterklaas biedt mensen de mogelijkheid om spullen te vragen, en te krijgen die ze eigenlijk net niet nodig hebben. Ik heb al genoeg moeite met het jaarlijks een verlanglijst opstellen voor mijn verjaardag, dit is nodig omdat mijn opa en oma mij anders plat bellen en echt niet weten wat ze mij cadeau moeten doen. Laat staan dat je dit voor drie verschillende momenten moet regelen of erger nog, kerst en sinterklaas worden meermaals gevierd met andere groepen mensen. Hierdoor kan ik, in mijn geval, dus wel vijf keer om nutteloze dingen vragen. 

En met de komst van Black Friday wordt het mijn inziens alleen maar erger. Stel je hebt al de eerste versie van de Airpods, maar je hebt al gezien dat ze voor Black Friday de nieuwste Airpods zo afgeprijsd hebben dat ze binnen het cadeaubudget vallen. Er is ineens reden om de nieuwste versie van de Airpods maar op je verlanglijstje te zetten. Spullen die eerder compleet onredelijk waren om te vragen worden nu ineens gewoon enigszins toegankelijk.

Wat mij nog het meeste dwars zit aan Black Friday en de Feestdagen is het online shoppen. De bedrijven met de grootste aanbiedingen, of in ieder geval die met de meeste reclame zijn de webwinkels. Ik heb de afgelopen week veel te vaak de reclames van Bol.com of Amazon voorbij zien komen. Het wordt ons op veel manieren dus heel gemakkelijk gemaakt om goedkoop vanuit ons huis spullen te kopen die niet nodig zijn.

Ook ik doe elk jaar gewoon gezellig mee hoor, met Kerst en Sinterklaas. Maar, ik probeer mijn cadeaus wel zoveel mogelijk bij kleinere lokale winkeltjes te kopen. En ze zeker niet te bestellen. Vooral omdat bestellingen gedurende deze tijd van het jaar zomaar vijf weken uitgesteld kunnen worden maar ook omdat ik het fijn vind om de cadeaus is in mijn handen te hebben gehad voordat ik ze koop. Daarbij komt dat ik fysiek in de winkel staan en kletsen met en vragen stellen aan de medewerkers een stuk leuker vind dan het ontvangen van een bevestigingsmail.

Een ander iets dat wij thuis hebben ingevoerd is dat iedereen minimaal een cadeau koopt bij de kringloopwinkel. Dit is voor de koper een extra uitdaging, want de klassieke kringlopen hebben vaak ook heel veel troep, maar soms vind je dan toch net dat cadeau wat precies past.

Al met al is dit een vrij onsamenhangende blog. Het komt er op neer dat ik geniet van het samenzijn met kerst en sinterklaas maar dat ik een hekel heb aan het geforceerd lijstjes maken en cadeaus kopen die niemand nodig heeft. Ik roep dan ook op om er is bij stil te staan, maar geniet vooral gewoon van elkaar en niet van mijn pessimistisch gezeur.

0