Oh wat spannend mijn allereerste blog, ooit. Maar waar moet het nou overgaan, dat is de allereerste vraag die ik mezelf moet stellen natuurlijk. Dus, ik ga bij mijzelf ten rade wat heb ik de mensen te vertellen of bij te brengen. En er is eigenlijk een ding waarvan ik weet dat ik er goed in ben, deadlines halen. Met veel kunst en vliegwerk ben ik in staat om vrijwel elke deadline te halen al is het vaak op het nippertje. Vandaar dat ik in dit blog het proces ga proberen uit te leggen waarmee ik deadlines poog te halen.

Nu noem ik het wel een proces maar eigenlijk is dat een vorm van grootspraak. Een echt proces valt het zeker niet te noemen. Het komt veelal aan op heel veel crisismanagement. Dit komt veelal door een gebrek aan planning. Dat is dan ook tippie 1 maak gewoon geen planning, en als je wel een planning maakt realiseer je dat het een richtlijn moet zijn. Reken jezelf er niet op af als iets niet volgens de planning verloopt. De volgende dag kan je vast wel een gaatje vinden om het te doen.

Maar als je geen planning hebt is het wel extreem belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat de daadwerkelijke opdracht inhoudt. Dat is namelijk wel een dikke valkuil, in de laatste week pas even bekijken wat de opdracht is. Tip 2 is dan ook lees de opdracht goed door op het moment dat je de opdracht binnen krijgt. Schat daarbij in wat je er voor moet doen, anders naai je jezelf aan het einde echt keihard.

Dus je hebt een inschatting van wat je moet doen en geen planning. Dan wordt het tijd om heel lang na te denken over een onderwerp, die tijd had ik nu dus overduidelijk niet wat dit is echt een niet inspirerend klote onderwerp maar here we are. Maar goed tijdens het volgen van een cursus heb je over het algemeen meer tijd dan drie dagen voor het kiezen van een onderwerp, of valt het later nog te veranderen. Neem hier gewoon dik de tijd voor, ik weet nog tijdens de schrijfacademie dat ik dat absoluut niet deed en daar werd ik toch een partij ongemotiveerd van. Maar goed, ik blijf er een beetje omheen draaien, tip 3 is dat je de tijd neemt om een onderwerp te kiezen. Hierbij kan de ingeving uit alle hoeken komen, van een vet krantenartikel tot een onbenullig gesprekje met je oma op een kringverjaardag.

Als je er dan uit bent wat het onderwerp gaat worden is het tijd om de grootste bulk van het werk te verzetten. Namelijk, heel veel artikelen heel matig lezen. Ga op zoek naar zo veel mogelijk connecties tot het onderwerp. Bedenk de gekste dingen, zet het onderwerp zo breed mogelijk op. Als je denkt dat een artikel er mogelijk een beetje aan kan bijdragen, al is het maar één zin, bewaar het artikel ergens. Tip 4 is dus dat je heel veel artikelen verzameld die zich mogelijk verhouden tot je onderwerp. Later kan je het onderwerp toch nog verder specificeren en bronnen toch niet gebruiken. Om dan nogmaals op zoek te gaan naar nieuwe bronnen vind ik persoonlijk erg vervelend.

Onderwerp, check! Bronnen, check! Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan, het liefst zover uitgesteld als mogelijk. Als je er dan helemaal klaar voor zit is het vooral belangrijk om veel te schrijven, de kwaliteit komt later wel. Eerst gewoon zo dicht mogelijk bij dat woordenaantal in de buurt komen als je kan op dat moment. Het een na laatste tipje houdt in dat je dus vooral veel op papier zet. Dit is chill omdat je dan niet meer hoeft te stressen of je het woordenaantal wel gaat halen.

Dan als allerlaatste tip en dat doe ik zelf ook de helft van de tijd niet, is het nalezen en verbeteren van je werk. Zo vaak mogelijk als kan tot de deadline. Bij mijzelf houdt dat in dat ik nog zo een 1,000001 keer het door kan lezen en minimaal kan verbeteren omdat na het bulk schrijven er nog maar 10 minuten over zijn tot de deadline maar goed.

Het moge duidelijk zijn dat ik zeker geen streber ben, en als het op studeren aankomt liever lui dan moe. Maar door deze werkwijze slaag ik er wel in om met relatief weinig stress mijn deadlines te halen. Lees je dit en denk je wat is dit voor een gek, doe het dan vooral niet op deze manier. Ieder heeft zijn eigen wijze van werken die zij persoonlijk relaxed vinden. Maar, als je nou een keer echt geen zin hebt in een project en je het even heel hard uit gaat stellen voor het eerst in je leven. Denk dan even terug aan dit blog, misschien dat 1 van de tips je toch helpt. Ik heb me er deze keer absoluut niet aangehouden en toch uitgesteld en je ziet wat ervan komt, niks om trots op te zijn.

0