Op een koude winternacht middenin de lockdown landde er bij bestuur 16 een ware gedachtesneeuwvlok. Overwerkt en moe gingen zij de donkere kerstvakantie in, maar diep van binnen verlangden zij allemaal naar de zomer met de hoop dat daar het lichtpuntje aan de donkere horizon zou beginnen. Daar kwam het plan op tafel: een vakantie naar Schotland. 2 wandel-graag-wildkampeerders, 2 avontuurlijke-banjers en 2 luxe-paarden zouden vertrekken in 2 auto’s waarmee zij de Scottish Highlands onveilig zullen maken. Er wordt gekampeerd, gekayakt, gewandeld en gezopen. In de late uurtjes werd het plan stukje bij beetje meer vatbaar tot er via een powerpoint een waar tripje werd gepresenteerd (te vinden in de bijlage). De trip brengt hen langs Glasgow, de befaamde Harry Potter route, Isle of Skye en Edinburgh. Kosten nog moeite nog maatregelen tegen verveling en chagrijnige bestuursleden werden gespaard, en hoewel het plan misschien nog steeds niet helemaal reëel is fantaseren de 6 bestuursleden alvast over hoe deze vakantie met elkaar er precies uit gaat zien…

 

Tobias

Met Tirza op reis gaan is je hele dag volplannen, maar vervolgens overal te laat komen. We nemen ons voor om 8u op te staan, zodat we om 9u kunnen vertrekken naar een prachtig meer in de Schotse Hooglanden. Een uurtje om helemaal ready te zijn dat is wel een lastige opgave, want soms gaat de wekker wel eens niet af (wink wink) of kost het opfrissen, plassen en ontbijten net iets langer dan vooraf gedacht. Gelukkig zit ze bij Atlas, waar niemand maalt om een kwartiertje later. Eenmaal onderweg moeten we nog een aantal keer een pitstop maken, omdat Tirs blaas wel wat weg heeft van mijn lekke fietsband. En ik mag het zeggen, want de afgelopen tijd werd duidelijk dat ik er ook wat van kan. Eenmaal bij het Loch aangekomen zul je waarschijnlijk horen dat het een “100% duizend gave plek” is, maar dat ze nog steeds niet weet wie Annelies is en wat ze in Londen doet. We zijn gelukkig ver weg van Londen en in de avond om het kampvuur gaat de wijnfles open en wanneer deze leeg is ontvangen we van Tirza en Lotte een prachtige emotionele boodschap en praten we over hoe we al 3 jaar denken en nog nergens zijn. Love you Tir en ik bind hopelijk binnenkort weer eens je reservesleutel aan mijn schoenveter vast.

 

Tirza

Lotte, als grote voorvechter van dit Schotse avontuur, staat natuurlijk in de voorlinie van alle voorbereidingen. Een auto nodig? Neemt Lotte mee. Elke dag een nieuwe hike? Heeft lotte al uitgestippeld. Genoeg pils in de achterbak voor twee weken? Heeft Lotte ingeslagen. Deze hele gave roadtrippende beestenboel naar Schotland meesleuren met een heuse foto-vakantie-powerpoint-pitch? Ook daarvoor moet je bij Lot zijn! Want Lot is onze grote ervaringsdeskundige wat betreft tentjes midden in het bos en zal ons als leider en verbinder door deze ervaring heen slepen. Risico’s hierbij zijn wel: elke avond een fles ice in de achterbak vinden zodra je die opentrekt, wandelen tot er blaren op je hielen zitten én in een kuiltje moeten poepen tijdens het wildkamperen. Gelukkig zal ze na een zware nacht altijd een bakkie koffie voor je klaar hebben staan met een kort yoga lesje. Daarbij hoort natuurlijk een afspeellijst die uit de auto speakers blaast waar je u tegen zegt. Na een lange wandeling weet Lotte als geen ander hoe ze een heerlijke pastasalade of curry op een gaspitje moet bereiden om iedereen te voeden. En als kers op de taart weet ze wat ze moet doen als midden op een bergpas de benzine ineens opraakt. 

Als we na de wildkampeer beproeving (klinkt bijna alsof ik geen natuurmens ben zo) eindelijk weer terug in de beschaving zijn weet Lotte natuurlijk al lang waar we de lekkerste biertjes en whisky’s kunnen vinden. In die bar zal Lotte ons en menig Schot verblijden met de beste film scenes uit de geschiedenis waarna ze een (helaas onopgemerkte) knipoog naar de Schotse barman stuurt. 

Bedankt voor dit prachtige gezamenlijke avontuur Lottie, ik kan niet wachten! En ik zou wél altijd terugknipogen naar je.

 

Lotte

Met Dawn op reis is een eitje, hoewel dit jonkie misschien niet de rijlasten met je kan delen (want ja geen rijbewijs betekent ook geen recht op shotgun maar ze mag wel Snackchef zijn) is Dawn van ons veruit de nummer 1 Bear Grylls. Deze meid heeft een tas waar Hermoine u tegen zegt want ze tovert er daadwerkelijk alles uit wat je maar nodig kan hebben; van zakmessen, op random momenten waarin ze heel goed van pas komen, tot zakjes oploskoffie en van extra bikinitopjes voor als je eens in de zee moet zwemmen tot koekjes wanneer iedereen hangry is. Een uitstekende reiscompagnon waarvan je zeker weet dat je nooit voor vervelende verrassingen zal staan (met name als het gaat om welke muziek er gedraaid wordt want Careless Whisper is altijd het antwoord). Onze kleine auto-dj zal ons altijd voorzien van heerlijke pokoes, en zal ervoor zorgen dat onze campground schoner wordt achtergelaten dan we het aantroffen want schoonmaken (en dan helemaal wanneer de rest van 16 nog lekker met de voetjes omhoog zit) doet ze zonder gemaar. Dit maakt het wel altijd lastig voor de rest om een stiekeme ice fles te verstoppen want met haar schoonmaakkriebels, grondigheid en oog voor detail is ze er vaak als eerste bij. Maar we sparen haar graag want deze lieverd is het eerste wat je ziet wanneer je ‘s ochtend je tentje openritst en staat dan voor je klaar met een heerlijk kopje oploskoffie en een warme knuffel. Lieve Dawnie op nog veel tequila’s en wilde dansjes en ik eet graag weer een tiramisuutje met je. 

 

Dawn

Tja… Met Djoeke op vakantie. Waar zal ik beginnen? Je weet in ieder geval dat je nooit zonder gespreksonderwerp komt te zitten en dat je om de haverklap het diepe in wordt gegooid met doortastende vragen. Want ‘doortasten’ dat kan deze voorzitster wel. Door het jaar heen hebben we koeionerend wel eens de zin “Maar hoe gaat het nu echt met je?” gebruikt als Djoeke weer eens aan het azen was op een emotionele doorbraak van een van haar medebestuursleden. Ik verwacht dat dit op onze reis een fijne bijkomstigheid zal zijn: dat Djoeke, aangeschoten door alle whisky (let wel: zonder ‘e’, met ‘whiskey moet je niet aankomen in Schotland) de meest fenomenale gesprekken met evenzeer aangeschoten Schotten aan zal gaan. Naast een notitieboekje waarin ik al haar ontfutselde uitspraken én haar eigen iconische momenten noteer, zal ik ook alvast een extra pakket Vanish Oxi Action inpakken. Deze intellectuele madam is namelijk net zo vettig als haar lach. Ze kijkt een trui aan en bám een snackvlek! We zijn het inmiddels van haar gewend; die extra tas slabbetjes onderweg nemen we voor lief. We weten namelijk dat Djoeke ons uit alle branden zal helpen én heeft geholpen en dat je met Djoeke aan je zijde, zélfs als we een stuk moeten fietsen (doet ze altijd heel moeilijk over maar stiekem valt het wel mee) een bijzondere, eigenzinnige, betrouwbare maar vooral heel dierbare reisgezel hebt. Lieve Djoeke: TATS! Blijf lekker jezelf en doe wat jou gelukkig maakt, maak je geen zorgen om anderen want vergeet niet: ‘je bent zo’n Icon als je zwakste schakel’ of uhhh haal ik nu quotes door elkaar? xxx

 

Djoeke

Ik denk dat een groot deel van de Nederlandse (en internationale) bevolking Thomas als een van de eerste dingen zal noemen bij de ‘ik ga op reis en ik neem mee..’.  Ik geef het volk geen ongelijk, met Tho op vakantie gaan is om de haverklap moeten stoppen voor de grote boodschap, je helemaal de tandjes schrikken omdat ie weer begint te schreeuwen in een of ander raar accent of je voor de zoveelste keer moeten overgeven aan de door Thomas toegewezen titel APAAT. Geintje natuurlijk… Niet dat dit niet voorkomt, maar Thomas doet dit met uitzonderlijke charme (ja, ook het eerste). Zelfs met een gebroken been haalt ie alles uit de kast om het volk te vermaken en te activeren. Deze koning broodjesbouwen houdt van enige luxe: een fijn toiletje, goed reisgezelschap en een gevuld maagje. Als de reis aan deze dingen voldoet, maakt Thomas van ieder tripje een feestje met zijn vrolijke (soms onverstaanbare) commentaar, onvolprezen energie en talent voor grappen en grollen. 

Lieve Tho: Amici amiati, hangt ie niet dan staat ie, hopsakee daar gaat ie (trek je bak).

 

Thomas

Mega Tobi: onze superheld, onze Homo Universalis. Deze paleobiologie is zo veelzijdig als een van zijn meest buitengewoon boeiende onderzoeksobjecten: de octopus. Niks minder dus dan een groot knalfeest om deze kerel bij je te hebben op vakantie. Onze Tobias is een fervent botanisch expert, weet álles van planten. Zo is deze professor in de notendop begonnen met het kweken van een Sequoia vanuit een petrischaaltje! Hoogmoed voor de val? Wij hopen het niet, want wij zetten al onze zinnen op het vernuft van deze ene man bij met het bij elkaar sprokkelen van een moedernatuurlijk maaltje in de Schotse landschappen en wouden (“welke besjes mogen we wel eten Tobi?”)… Want ook in koken is onze Tobi een aangeboren kei! Menig feestmaal is (on)smakelijk verorberd door de lekkerbekkige leden van bestuur 16. Bovendien met de meest primitieve ingrediënten en middelen die je je maar kunt verzinnen: o.a mijn persoonlijke all-time favorite very culinary ingredient wortelloof (zooo lekker). Tot slot bezit onze Tobias nog meer aardigheid dan de Grote Vriendelijke Reus, afgetopt met een (on)gezonde dosis bekoorlijkheid. Zit je er even doorheen? Kruip dan bij deze charmeur in zijn armen… En een Schotse single malt? Daar kun je Tobi wel voor wakker maken! De titel fervent proever van delicatessen zou je hem ook kunnen toekennen, maar ga niet te hard van stapel anders kun je zelf mooi naar die besjes op zoek!

 

 

0