Liberal Arts & Sciences (LAS)

Van relativiteitstheorie tot filosofie, van informatica tot filmwetenschap: Liberal Arts & Sciences biedt studenten de kans zich te verdiepen in het hele spectrum van de wetenschap. Het is dan ook een bijzondere bacheloropleiding, voor bijzondere studenten.

De opleiding is gebaseerd op de liberal education ideologie van de Amerikaanse Liberal Arts & Sciences Colleges. Dat betekent dat de studie voor een belangrijk deel zelf bepaald kan worden. Stel dat een student zich na het eerste studiejaar wil specialiseren in geschiedenis of in bio-ethiek, dan kan hij of zij een studieprogramma samenstellen met voornamelijk historische cursussen, of met biologische, filosofische, theologische en economische vakken. Zo zijn veel verschillende combinaties van vakgebieden mogelijk. Elke student kiest zo zijn eigen interdisciplinaire studiepad.

Bij Liberal Arts & Sciences volgt elke student een eigen studieprogramma. Daardoor kom je dikwijls in colleges terecht waar het merendeel van de studenten een andere opleiding volgt. Je maakt dus kennis met veel verschillende mensen en benaderingswijzen.

Breedte ontstaat in het general education programma, dat je voornamelijk in het eerste jaar volgt. In dit programma kies je vakken uit de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de exacte wetenschappen. Uit elk vakgebied kies je uiteindelijk ten minste twee cursussen.

Diepgang bereik je doordat je na het eerste studiejaar een hoofdrichting kiest waarin je jezelf specialiseert. Je kunt cursussen volgen uit het aanbod van vrijwel alle bacheloropleidingen van de Universiteit Utrecht. De van jou verlangde brede interesse en zelfstandigheid worden concreet in cursussen als ‘Globalisering’. Hier onderzoeken eerstejaarsstudenten hoe vakgebieden als bijvoorbeeld filosofie, sociologie, politicologie en economie steeds met elkaar verweven zijn.

De studie LAS bestaat sinds 2003 en is onder leiding van Ria van der Lecq en Frank de Haas opgezet. In het eerste jaar schreven ongeveer 50 studenten zich in voor de studie. Het tweede jaar liep dat aantal op tot plusminus 75 en de laatste jaren meldden zich rond de 100 studenten aan.

De bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences (LAS) duurt drie jaar en omvat 180 studiepunten. De opleiding bestaat uit drie delen:

  • het general education programma: tien cursussen (75 studiepunten)
  • een hoofdrichting: ten minste acht cursussen (60 studiepunten)
  • de profileringsruimte: ten minste zes cursussen (45 studiepunten)

Je begint in het eerste jaar aan het general education-programma. Dit bestaat uit vier verplichte cursussen en zes keuzecursussen. Aan het eind van je eerste jaar kies je een hoofdrichting. Deze bestaat uit een aantal cursussen die behoren tot één wetenschapsgebied. Een tutor helpt je bij het maken van de juiste keuze. Je voortgang houd je bij in een portfolio.

Tot slot bestaat er ruimte in je studie om je te profileren. Je kunt deze ruimte opvullen met cursussen uit het totale aanbod van de Universiteit Utrecht, maar je kunt ook een minor volgen. Dit is een samenhangend pakket van vier cursussen in een bepaald vakgebied. Met een minor is het in bepaalde gevallen ook mogelijk om door te stromen naar een masterprogramma. Zie www.uu.nl/minors. De opleiding biedt ook de mogelijkheid om in het buitenland te studeren (daar lees je {cms_selflink page=”als-lasser-naer-het-buitenland” text=”hier”} meer over). De bacheloropleiding Liberal Arts & Sciences rond je af met een interdisciplinair sluitstuk van 7,5 studiepunten.

Iets voor jou?

Dan kun je meerdere dingen doen om wat meer te weten te komen over de studie!

  • Bezoek de voorlichtingsdagen of kom een dagje meestuderen: check de UU-site voor meer info
  • Bekijk hier alle informatie die voor jou – als eerstejaars – op een rijtje zijn gezet
  • Loop een dagje mee met een LAS-student, mail naar LASinfo.gw@uu.nl
  • Neem contact op met studieadviseur Ruben van Doorn, telefoonnummer 030 253 1959, e-mail R.vandoorn@uu.nl